ONDERHOUD

WhatsApp Logo

Onderhoud


Ook na de aanleg is HRT uw aanspreekpunt voor het verdere onderhoud van uw tuin.
Ook voor het grovere werk kan je bij ons terecht !

  • Aanleg van gazon
  • Maaien van het gazon
  • Verticuteren
  • Snoeien van hagen
  • Afleggen van bomen

Tips voor onderhoud


Hieronder vind je enkele tips voor een goed onderhouden tuin.

Hoe houd je de vijver helder?


Je vijver blijft helder als de vervuiling gering is. Hou niet te veel vissen en voer die niet te veel. Laat de pomp voortdurend draaien, want watercirculatie is erg belangrijk. Schaf eventueel een filterinstallatie aan. Zorg voor voldoende zuurstofplanten in het water. Zorg ook voor wat schaduw onder water door planten met drijvend blad. Verwijder regelmatig slierten draadalg (overigens een teken dat de waterkwaliteit heel goed is!) Vul liefst bij met regenwater (een ton met aftapping uit de regenpijp is zÃ�³ geïnstalleerd). Goede plastic regentonnen hebben een kinderveilige deksel.

Hoe wordt een bloemenborder mooi?


Toegegeven, het is een heel gepuzzel en het vraagt een hoop gezoek in plantenboeken enz., maar het is wel leuk werk. Echt mooi wordt het wanneer je weet wat je doet en waarom. Er zijn een paar simpele regels die al flink helpen. Zet geen kleuren die vloeken direct naast elkaar. Witbloeiende of grijsbladige planten ertussen zorgen voor mooie overgangen of een wollig effect. Houd rekening met de bloeitijden. Zorg dat er door het jaar heen steeds planten bloeien. Let op afwisseling in de bloemvormen. Hetzelfde geldt voor groeihoogtes en bladvormen en -kleuren. Vergelijk het maar met het componeren van een stuk muziek. Wordt het niet wat je wilt, haal er dan een goede tuincomponist bij: een vakkundige hovenier. Die maakt er absoluut iets moois van!

Welk tuingereedschap heb je nodig?


Het allerbelangrijkste stuk tuingereedschap is een goede snoeischaar. Er is altijd wel iets dat verwijderd moet worden. Voor takken dikker dan 1 cm heb je een takkenschaar (met lange handvatten) nodig. Wordt het nog dikker: gebruik dan een boomzaagje. Voor het planten is een plantschopje nodig, een handcultivatortje (harkje) voor het losmaken van grond en verwijderen van onkruid. Dat laatste kan ook met een schoffel, maar pas dan op geen plantenwortels te beschadigen. Een goede spade is ook onmisbaar. Net als een hark en een voegenkrabber om paden en terras onkruidvrij te houden. 

unsplash